Despre cunoasterea superioara...

"Principiile de bază ale marii înţelepciuni universale sunt întodeauna la fel. Aceleaşi învăţături au fost predate de marii iniţiati din toate timpurile în şcolile de mistere. Cunoaşterea superioară este atemporală şi impersonală. Buddha, Iisus, Mahomed, Quetzalquatl - toţi au transmis o învăţătură care se completează, însă care în esenţă este aceiaşi fiind doar adaptată la perioada de timp şi la inţelegerea oamenilor din vremurile respective. Şi în zilele noastre este aceeaşi dintotdeauna însă este adusă într-o forma revoluţionară în acord cu epoca în care trăim. Şi are acelaşi obiectiv: unirea omului cu Divinul." - Samael Aun Weor

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Etimologia termenului GNOZĂ

Anunţând zorii unei noi zile pentru omul contemporan, Gnoza de ieri, de azi şi dintotdeauna răsare ca un soare de bunăstare. Dicţionarele subliniază că acest cuvânt “Gnoză” este de origine greacă şi se referă în sensul general la Cunoaştere. Însă, într-un sens mai profund, cuvântul“Gnoză” face aluzie la o cunoaştere revelată, la un Modus Operandis, care explică fenomenele fizice şi metafizice privitoare la Univers şi la om ca„protagonist“ al acestuia.
Principiile de baza ale marii intelepciuni universale sunt întodeauna la fel. Aceleaşi învăţături au fost predate de marii iniţiaţi din toate timpurile în

Tipuri de cunoaştere

Există într-adevăr mai multe tipuri de cunoaştere. Cunoaşterea comună, obişnuită, este necesară în viaţa de zi cu zi pentru a ne descurca mai uşor în societate, la serviciu, acasă; este cunoaşterea care ne permite să ne câştigăm painea, să preparăm hrana, să ne întreţinem locuinţa etc.
Cunoaşterea intelectuală este cea pe care am dobândit-o în urma educaţiei şi experienţei intelectuale şi ea este condiţionată şi limitată de factori circumstanţiali, care ţin de forma sau stadiul societăţii la un moment dat.
Şi există cunoaşterea superioară, cunoaşterea misterelor fiinţei umane dincolo de lumea materială - la acest tip de cunoaştere se referă Gnoza. Fiecare fiinţă umană dispune de capacitatea de a investiga şi a afla răspunsuri la întrebările existenţiale. Această cunoaştere se află în interiorul nostru, aceasta este Gnoza.
(Articol preluat de pe vopus.org)

Visele şi interpretarea lor

În vise există un conţinut plin de mesaje care caută să dezlege enigmele ce învăluie existenţa.
Carl Gustav Jung
Din timpuri imemoriale omul s-a simţit profund impactat de trei fenomene, care de-a lungul istoriei au fost constante:NaştereaMoartea şi Visele. Fără îndoială că această temă este fascinantă pentru că preocupă pe toată lumea. Toate fiinţele umane visăm sau măcar o data am visat, am avut vise care e posibil sa ne fi marcat viaţa într-un anumit moment.
Marile civilizaţii dădeau o foarte mare importanţă viselor.Egiptenii considerau fenomenul visului ca fiind o micuţă moarte. Un alt exemplu ne este dat de către Sacerdoţii lui Apollo, în cetatea Corintului, Grecia, care, îi aduceau pe bolnavi într-o stare de somn şi prin intermediul unui fel de hipnoză ordonau bolavului să cerceteze în Lumea Viselor cauza bolii sale. Acest lucru era cunoscut ca 

Autocunoaşterea

A răspunde în mod serios la cele trei mari întrebări ale filozofiei eterne: Cine suntem? De unde venim? şi Încotro mergem? este o necesitate primordială a fiinţei umane din toate timpurile. Din cele mai vechi timpuri omul a căutat răspuns la întrebările care îl frământau, a căutat să afle ce a fost înainte de-a se naşte, ce este în prezent şi ce va fi după ce va părăsi această lume - sau altfel spus de unde venim, de ce trăim, încotro mergem.
Căutătorul sincer a început în mod înţelept să caute răspunsuri în interior, să